Biodynamische therapie

In deze drukke tijden van veel ‘moeten’ is het belangrijk om de tijd te nemen om stil te staan bij jezelf. Dit kun je op verschillende manieren doen. Biodynamische therapie is een manier. Zij is erop gericht om door middel van gesprek en massage/oefeningen contact te krijgen met je lichaam en de behoefte en verlangens die je hebt.

Wat betekend biodynamisch eigenlijk? Bios betekent leven en dynamisch staat voor beweging. Het gaat dus om het in beweging brengen van je levensenergie, oftewel je levendigheid. De biodynamische therapie stelt je in staat om in contact te komen met deze levendigheid en zorgt ervoor dat je ernaar gaat leven.

De biodynamische therapie is een lichaamsgerichte therapie die de lichamelijke en psychische bewustwording zowel  creëert als stimuleert. Ik richt me hierbij op het losmaken van in het verleden opgebouwde spanningen, zodat het lichaam deze via de psycho-peristaltiek van de darmen af kan voeren. Zo ontstaat er ruimte in het lichaam om de geblokkeerde energie weer te laten stromen. Gerda Boyesen (die de biodynamische therapie ontwikkeld heeft) kwam tot het inzicht dat de darmen niet alleen tot taak hebben om voedsel te verteren, maar ook om spanningsresten af te voeren.

De eerste afspraak die we maken noem ik de intake en die staat in het teken van kennismaken. Deze afspraak duurt ongeveer 1 uur, een vervolg sessie duurt ongeveer 1 1/2 uur. Aan de hand van de intake besluiten we samen om verder te gaan met de therapie of niet.

Tijdens de therapie gaan we samen op onderzoek uit om te ontdekken waar de knelpunten zitten en hoe je hiermee kunt leren omgaan. Iedere sessie beginnen we met een kop thee en een gesprek over hoe het met je gaat. Naar aanleiding van het gesprek kijken we welke massage op dat moment het meest passend is. Na de behandeling praten we na over wat de sessie met je heeft gedaan en hoe je op een fijne manier weer naar huis kunt gaan!

Biodynamische therapie kan onder andere zinvol zijn als je:

  • hebt gemerkt dat alleen praten over je problemen je onvoldoende verder helpt
  • last hebt van stressverschijnselen en daar beter mee om wilt leren gaan
  • jezelf vaak overbelast en te weinig rust neemt
  • lichamelijke klachten hebt zonder duidelijke oorzaak (bijvoorbeeld hoofdpijn)
  • weinig contact voelt met je lichaam door bijvoorbeeld pijnlijke gebeurtenissen in heden of verleden
  • behoefte hebt aan ondersteuning in een moeilijke periode in je leven
  • moeite hebt met aanraking of nabijheid van anderen
  • nieuwsgierig bent naar je werkelijke verlangens en behoeften

Ook tijdens en na de zwangerschap kan biodynamische therapie heel helpend zijn.

Ben je benieuwd of de biodynamische therapie jou kan helpen om weer beter in je vel te komen? Neem dan telefonisch contact met me op voor een afspraak.

De Ontdekking is een praktijk voor lichaamsgerichte psychotherapie, gevestigd in het hart van Deventer.

Bezoek mij ook op: Facebook LinkedIn